Zobrazeno 205.777x

Označeno štítky: , , ,

Toto téma obsahuje 35 diskutujících a má 174 odpovědí. This post has been viewed 205778 times

• Autor
    •  Jakub Musil
      Účastník

Dobrý den,

zaznamenali jste již tuto soutěž? Případně jak se stavíte k vlastní účasti, zúčastníte se? Je něco co Vám na stránkách chybí a odrazuje od účasti? Jedná se o první ročník, na který bychom chtěli příští rok navázat, budeme tedy rádi za každou zpětnou vazbu.

více o soutěži najdete na http://www.bestplanner.cz

(omlouvám se, jestli tento text bude posouzen jako „reklama“, po přečtení kodexu jsem nenabyl dojmu „reklamy“)

0

0
       | Odpovědět privátně
    •  ALEŠ KŘEČEK
      Účastník

Výzva určitě dobrá B)),

ale samozřejmě omezena výstupem a možností zpracováním jednotlivých poradců. ( software )

A z druhé strany, kdo má okolo sebe starší a zkušenější kolegy….

0

0
       | Odpovědět privátně
    •  Anonymní uživatel
      Neaktivní

Výjimečně nebudu prudit a popřeji kamarádovi Petrovi Fejtkovi hodně úspěchů s touto soutěží!

0

0
       | Odpovědět privátně
    •  Petr Slad
      Účastník

Bude se jednat o finanční plán zdarma? Investice pouze do fondů? :-)))Aspoň dle zastoupení firem v komisi soudím, že ano… Jaký bude vzorový klient? Bude tam co investovat a spořit?

Jinak je to dobrá iniciativa, ale jak ošetříte, že dvě firmy, které se zabývají finančním plánováním a sw nepoužijí dobré nápady ve svůj prospěch. Prodají pak aspoň svůj sw se slevou?

Z těchto důvodů nevím, zda se zúčastníme. Budu to muset probrat s Petrem Fejtkem :-)

0

0
       | Odpovědět privátně
    •  Richard Coufal
      Účastník

Já už jsem se přihlásil a určitě nalákám pár kamarádů, byť jsou u konkurence. Rozhodně bude zajímavé vzájemné porovnání i porovnání s těmi zveřejněnými nejlepšími.

0

0
       | Odpovědět privátně
    •  Artur Petržilka
      Účastník

Inu, tak jsme se s kolegama zaregistrovali.

Avšak podle zpracování webu, poroty a funkčnosti si o tom zatím ,,myslíme své“ …

Uvidíme :)

1

0
       | Odpovědět privátně
    •  Jakub Musil
      Účastník

Do soutěže jsou již přihlášeni poradci z téměř všech velkých poradenských společností jakými jsou OVB, Broker Consulting, Partners, ZFP nebo Kapitol. Jediný, kdo zatím z tzv. velkých hráčů poradenského trhu chybí, je zástupce Fincentra.

0

0
       | Odpovědět privátně
    •  Jakub Musil
      Účastník

Diskutovat o soutěži můžete již nejen na facebookových (http://www.facebook.com/bestplanner2013) stránkách, ale nově i na LinkedIn (http://www.linkedin.com/groups/Best-planner-4943798). Tyto skupiny jsou spravovány pořadateli soutěže, takže se můžete ptát na cokoliv spojeného s Best plannerem.

0

0
       | Odpovědět privátně
    •  TP
      Účastník

Přihlásil jsem se.

Mám rád soutěže :)

1

0
       | Odpovědět privátně
    •  Martin Dočekal
      Účastník

Právě byly uveřejněny výsledky soutěže:

http://www.bestplanner.cz/aktuality/n:17149

Osobně gratuluji panu Spolkovi a těším se na další ročník, kde již snad bude více času na prezentaci řešení.

1

0
       | Odpovědět privátně
    •  Roman Kolář
      Účastník

Chtěl bych ze zdejšího místa ocenit všechny soutěžící, kteří měli tu odvahu a předstoupili se svými řešeními před porotu. Po minulém týdnu, kdy jsem byl sám tak trochu v jejich pozici, jsem velmi rád usedl na druhou stranu :-) Škoda, že jsem nemohl dnes na vyhodnocení, protože s některými se znám jen z tohoto webu, i tak jsem ale rád, že jsem zase některé z Vás mohl vidět osobně.

A jednu větu na závěr… příslušnost k firmě skutečně nepovažuji za něco, co by mělo ovlivňovat moje rozhodnutí. Pokud tu napíšu o nějaké firmě něco ne zrovna lichotivého, tak to neznamená, že podle toho posuzuji člověka nebo by to mělo být měřítko hodnocení jeho práce. Bohužel jsem neměl prostor k tomu, abych to člověku, kterému jsem to říci chtěl, osobně řekl. tak alespoň touto cestou. Vím, že je to OT, tak se omlouvám. ;-)

Děkuji všem, kteří se soutěže účastnili, u mě mají respekt, že do toho šli.

5

0
       | Odpovědět privátně
    • Také se připojuji ke gratulaci výhercům a děkuji pořadatelům a porotě za příležitost. :-)

1

0
       | Odpovědět privátně
    •  Jiří Vařečka
      Účastník

Také všem účastníkům posílám pozdrav a blahopřeji vítězům, pravda, nejen jim, prostě všem, kteří se do toho pustili.

http://www.bestplanner.cz/aktuality/n:17149

pro nás, neznalce a neúčastníky bude zveřejněno zadání nebo, to by bylo skvělé, třeba i výsledné práce???

4

0
       | Odpovědět privátně
    • Kolik bylo nakonec celkem zúčastněných?

0

0
       | Odpovědět privátně
      •  Jakub Musil
        Účastník

Dobrý den Václave,

dostalo se k nám 16 plánů, které splňovali alespoň nějaká kritéria plánu. Nevím tedka přesný počet lidí, kteří něco poslali (řeknu Radkovi, aby to sem případně napsal). Nutno dodat, že nás počet plánů trošku zklamal a určitě budeme chtít zapracovat na tom, aby v budoucnu byla konkurence ještě větší.

0

0
         | Odpovědět privátně
        •  Jiří Wandas
          Účastník

dobrý den, já se ani malému počtu přihlášených a odevzdaných plánů nedivím. nikde žádný podrobnosti a kritéria nebyli napsaný.

a z výsledků by mě zajímalo proč vyhrála koukám firma z regionu se zprostředkováním prodeje zlata na svém webu před panem Hákem a proč jsou na konci pořadí pánové Záruba a Slad. takže koukám že úhel poroty byl jasný . no počkám si na zveřejnění plánů ale už dopředu asi tuším proč jsou pánové vzadu.

0

0
           | Odpovědět privátně
          • Profilové foto
            Anonym

Už jsou zveřejněné:-)Záruba poslední místo:-))

http://www.bestplanner.cz/vysledky

0

3
             | Odpovědět privátně
            • Ty ubohý vysmívající se Anonyme… ty nemáš odvahu ani zveřejnit své jméno, natož se přihlásit do nějaké veřejné soutěže, takže se raději sbal a jdi o dům dál…

3

2
               | Odpovědět privátně
            • Profilové foto
              Anonym

Vy jste viděl ty plány?:-)

0

3
               | Odpovědět privátně
            •  Jiří Vařečka
              Účastník

Úžasný a skvělý anonyme,

nerozumím tomu, proč se opíráš do Martina, když, např., toto umí napsat:

„Gratuluji všem zúčastněným, ať již byli na jakémkoli místě. Všichni máte mé uznání !! „

Já vím, že se Martin umí bránit sám, ale,

prostě ale, nemám rád anonymy kteří neznají souvislosti a prudí!

5

1
               | Odpovědět privátně
            • Profilové foto
              Anonym

Raději se podívejte na ty plány:-)

0

3
               | Odpovědět privátně
            •  Jiří Vařečka
              Účastník

Ano, díval jsem se.

http://www.bestplanner.cz/vysledky

Pokud se ale nepletu, tak od 10.místa níže to je podle abecedy a tak není škodolibost na místě.

No a to, co napsal Ondřej, to já nechci komentovat, to si musí každý přečíst sám. S humorem a nadhledem jemu vlastním prostě nezklamal.

5

0
               | Odpovědět privátně
            •  Jiří Vařečka
              Účastník

Před vypracováním a předložením takovéto studie bych ještě doporučil klientovi mít předem sjednané pojištění pohřbu (vlastního) a pojištění odpovědnosti za vraždu. Jedna z těchto situací musí zcela zákonitě nastat.

:-)

6

0
               | Odpovědět privátně
            • Profilové foto
              Anonym

Přijde mi, že je mnohem blíže realitě než ostatní. Otázka je, jestli se někdo z oboru chytne za nos a přizná si to.

Nejvíce mě zaujala tahle věta ze strany 19:

„Vysokohorská turistika v oblastech nad 3000 m.n.m. je jistě báječný koníček, ovšem neslučuje se zodpovědným chováním otce od rodiny.“

Nemyslíte, že na tom něco je?

Myslím, že je to srozumitelná 25 stránková úvaha se spoustou zajímavých informací. Má velkou šanci, že změní myšlení klienta. Je vidět, že si s tím dal pan Záruba velkou práci. Nevím, co tam říkal live, ale v tom finančním plánu nevidím snahu provokovat nebo šokovat. Ano, některé věci jsou kontroverzní (jako ten jeho názor na akcie, nicméně něco na tom je). Je to celek, který argumentačně drží celkem dobře pohromadě. Z toho, co jsem četl, se mi zatím líbila nejvíce. Je vidět, že neprodává finanční produkty a nepotřebuje klientovi nic prodat. Sice to není úplně nejlevnější, ale myslím, že vyhozené peníze to nejsou.

Za anonymitu se omlouvám, ale pokud bych tohle napsal se svým jménem, tak můžu jít na pracák:-)

PS:

Panu Zárubovi se rozhodně neposmívám. Všechna čest. Jen mě zarazilo, že taková práce skončila poslední.

A nekritizuji ani tu soutěž. Je dobře, že něco takového proběhlo a hlavně, že se to všechno zveřejnilo.

2

1
               | Odpovědět privátně
            •  Roman Kolář
              Účastník

Neskončila poslední, ale to je vcelku jedno. Mohu jen opakovat to, co jsem už jednou napsal. Pokud máte hodnotit jednotlivá kritéria a některá z nich tam nejsou, tak soutěžící logicky ztrácí body. Představte si, pro orientaci, že máte k dispozici tři body a máte ohodnotit soutěžícího za vhodnost použití a nastavení zajištění příjmu. Tomu, co se Vám líbí, dáte tři body, to, k čemu máte výhrady dáte dva body a to, co se Vám moc nelíbí, ohodnotíte jedním bodem. Otázka zní: Kolik bodů dáte soutěžícímu, který to tam nemá vůbec? Dáte mu tři, protože zbytek se Vám líbí? Jak bych tohle vysvětlil jinému soutěžícímu, který se s tím tři hodiny nastavoval, hodnotil pojistné částky, jejich velikost, vhodnost, způsob nastavení apod.? Zkuste se na to podívat taky z jiného úhlu pohledu, který se tu snažím předložit. Jinak pochopitelně to, co tam Ondřej psal, určitě k zamyšlení je, nelze jen někam nacpat čísla a snažit se z nich vydolovat 100%. Je to podobné, jako když se někomu změní něco v životě, protože chce něco realizovat jinak. Plán je nějak nastaven a v tu chvíli nepočítá s tím, že se např. markantně zvýšily náklady na dopravu nebo cokoli jiného. Právě na tyto věci tam velmi dobře reagoval svými dotazy pan Fejtek, byla to taková realita života, promítnutá do čísel toho plánu. Podle mě, kdyby tam Ondřej udělal ty ostatní věci a soustředil se na soutěž, tak ústně by to tam rozsekal, protože to jeho podání mělo zcela nepochybně největší drive. Ale Ondřej to chtěl využít jinak a to udělal.

2

0
               | Odpovědět privátně
            • Profilové foto
              Anonym

Neřekl bych, že to tam není.

Citace:

Neexistuje univerzální recept na stanovení správné pojistné částky, nicméně bych doporučoval následující model:

Vaše pojistná částka = zůstatek dluhu hypotéka +diskontované náklady na studium dětí + roční provozní náklady rodiny bez Vás x 2

Ve Vašem případě by se jedno pojistnou částku ve výši 2,65 mil + 1 mil + 0,67 mil *2 = cca 5 milionů Kč. Takové pojištění pro případ smrti se pohybuje ve výši přibližně od 3,5 do 4 tisíc měsíčně v závislosti na době trvání pojištění.

Konec citace

Mně přijde, že tam akorát chybí konkrétní produkty. Ale co je na tom špatně? On hned v úvodu tvrdí, že konkrétní produkty nezmíní a neprodává. Tak jste ho měli diskvalifikovat a říct, že to byla soutěž pro prodejce.

0

0
               | Odpovědět privátně
            •  Roman Kolář
              Účastník

Byl to jen příklad. Nicméně, když jsme u toho… „Proti ostatním rizikům bych Vám nedoporučoval se pojišťovat a snažit se spíše snížit svou expozici vůči těmto zdravotním rizikům pomocí svého chování:

Nemám nic proti snížení expozice pomocí chování, ale taková invalidita v momentě, kdy se splácí dům, bude asi dost problém. Často je větší finanční zátěží pro rodinu, než samotné úmrtí. Čím dříve se stane, tím větší problém pro rodinu. Pak už nemusí být ani na ta studia nebo cokoli jiného. (opět jen příklad)

Nepíšu to proto, abych kritizoval něčí plán, píšu to jako vysvětlení. Pokud se komukoli z porotců zdá např.zajištění něčeho jako nedostatečné nebo nekompletní, tak se to prostě odrazí na bodech. Není to jen o prodejcích, Petr Slad dělá honorářové poradenství a přesto tam zajištění měl a dost konkrétní s výběrem produktu. Namátkou si vybavuji hypotéku na velmi zajímavá procenta. Takže konkrétní produkt s konkrétními čísly a konkrétním dopadem do plánu a jeho zajištění.

Pochopitelně, že udělat ještě jinou kategorii, je otázka další… proč ne, když se toho někdo chopí a dokáže to zorganizovat.

1

0
               | Odpovědět privátně
            • Profilové foto
              Anonym

Já mám na to jiný názor. Ale Vaše vysvětlení akceptuji. Respektoval jste pravidla soutěže jako porotce. Za to Vás nemůže nikdo vinit.

Díky za informace a přeji hezký den

0

0
               | Odpovědět privátně
            •  Karel Chudoba
              Účastník

S tou vysokohorskou turistikou to není tak jednoduché, třeba v Kaprunu na Kitzsteinhorn končí poslední vlek ve výšce 3029mnm, znamená to tedy, že jsem pojištěný až po odjetí cca třiceti metrů, přitom spadnout na lyžích i bez nich není tek těžké a extrémní nebo nezodpovědný sport to taky není. je potřeba na to myslet, událost může být posuzována individuálně, ale výluka je na světě – a není důvod pojišťovnám věřit, že přimhouří oko nebo nebudou krátit.

Jěště poznámka k tomu určení pojistné částky na smrt, postupy, jak ji vypočítat, jsou celkem jasné, metodika pana Záruby je hodně jednoduchá. Např. není důvod mít úvěr pojištěný na 2,65 mil., s tím nákladem na studium se dá souhlasit, s částkou navíc ve formě 2 * 0,67 rozhodně ne. Postup je: 1) napočítat, jaký dorazí do rodiny vdovský a sirotční důchod, 2) kolik bude příjem z pronájmu bytu popřípadě jeho prodeje, 3) kolik jsou vlastní úspory (samopojištění), 4) určit, jestli je pro matku možné vykonávat stejnou práci a stíhat se do toho starat o děti, pokud ne, kolik by stála chůva. 5) domluvit se, jestli chtějí rodiče mít prostředky do 18 (resp. 24) roku věku mladšího dítěte, nebo stačí na kratší dobu. 6) vyhledem k tomu, že jsou děti malé započítat i inflaci vzhledem k valorizaci důchodů, 7) určit, kolik bude potřeba na studia resp. start do života, 8) započítat okrajově i úrokové riziko, u velkých úvěrů změna sazby o 2% dokáže zamávát slušně s rozpočtem. Realizace: vezmu excel, naházím to do něj a rozpočítám pro jednotlivé roky, musím počítat se změnami v čase: inflace roste, důchod poroste pravděpodobě pomaleji, rostou úspory, klesají dluhy, ideálně roste i plat. Pak získám představu, kolik kdy potřebuju. S jistotou můžu říct, že 5 mil. ne.

Povětšinou se snažím si z názorů O. Záruby vzít co nejvíce, za dobu co tu psal, mě v mnoha věcech ovlivnil, je potřeba ty názory ale třídit.

2

0
               | Odpovědět privátně
          •  Jakub Musil
            Účastník

Dobrý den,

odpověď na to, proč vyhrál zrovna pan Spolek je celkem jednoduchá… protože byl nejlepší…

0

0
             | Odpovědět privátně
            • Profilové foto
              Anonym

Nejlepší, který používá Rentiera a Horizont:-)

Vy jste dobře mimo chlape.

2

0
               | Odpovědět privátně
            •  Jakub Musil
              Účastník

Nejsem v pozici, abych posuzoval zda vybral dobrý či špatný produkt. Od toho byla 13 členná porota, aby posoudila zda je plán kvalitní či nikoliv. A jelikož získat nejvíce bodů, byl tedy nejspíše nejlepší…. nevím co více k tomu říct.

0

0
               | Odpovědět privátně
            •  Roman Kolář
              Účastník

To se motáme trochu v kruhu. Uvedu příklad… nehodnotilo se jedno kritérium a pokud máte hodnotit např. vyřešení a vhodnost zajištění majetku a ono to tam vůbec není, tak logicky za to nemůžete dávat body. Když se na ty produkty podíváte, tak byly dost obdobné. Další věcí je třeba i ta příprava. Můžeme se tu dohadovat, jestli deset minut na prezentaci je hodně nebo málo, ale podmínky byly pro všechny stejné… pak je to ještě o tom, jak se soutěžící vypořádal s dotazy. I ta časová náročnost nebo schopnost to rychle a srozumitelně odprezentovat mohla zamíchat pořadím. Pokud máte být nestranným, tak nemůžete hodnotit plán a výkon podle toho, jak toho člověka znám, ale především podle toho, co vidím. Prostě ten, kdo vyhrál, zaujal v té dané chvíli s daným řešením nejvíce. Kdybyste se měl řídit podle toho, kdo je z jaké společnosti a podle toho je rovnou obodovat, tak by tam někteří v podstatě nemuseli chodit. Porotci musí být jedno, jestli je ten obchodník ze společnosti, která masově prodává IŽP nebo zlato, protože posuzuje jeho řešení. Vhodnost produktu je jen jedno z kritérií. Všichni, kdo tam šli, dali svoji kůži veřejně na trh. A teď se tu bavím s anonymním přispěvatelem. Co je důvodem té anonymity? Nebavíme se o ničem, co by dávalo k anonymitě důvod. Je to obecný rozhovor o soutěži, která nemá s žádnou společností nic společného. Není to divné? Když kritika, proč ne, ale otevřená a neanonymní.

4

0
               | Odpovědět privátně
          •  Petr Slad
            Účastník

Dobrý večer, byl jsme u toho, takže předávám své postřehy.

Jednotlivé plány jsme ještě nestudoval, svůj úplný jsem ještě nedodal. Bude určitě vyvěšen zde na mém blogu Aktivní správa kapitálu.

Myslím, že soutěž byla dobrá myšlenka a třeba se z toho stane tradice po překonání dětských bolestí. Největší problém asi byl v tom, že na zpracování byl pouze týden. Zadání, cíle rodiny byly poměrně rozsáhlé a zpracování plánu bylo časově náročné a i když se termíny věděli dopředu, řada aktivních poradců zpracování plánu vzdala, protože to nestihla.

Já jsem na tom byl podobně, žádal jsem posunutí uzávěrky o cca 1-2 dny (nebyl jsme prý sám). Nebylo mi vyhověno, ale to chápu, soutěž měla nějaká pravidla. Takže jsem odevzdal torzo finančního plánu a byl jsem překvapen, že jsme se i s ním dostal do finále. Zkoušel jsme zadání spočítat ve třech variantách, verze honorářový poradce, provizní poradce a verze klient (který si vše zjistí sám a nejlépe mu poradí jeho známý :-)) Podcenil jsem množství proměnných do tohoto plánu, který byl koncipován na cca 35 let. Chtěl jsme vše navíc spočítat v inflačním prostředí, abychom se bavili o reálných číslech.

To se fakt nedá stihnout za týden, při běžné práci. Pracoval jsem po nocích a o víkendu, ale prostě jsem to nestihl. Myslím, že takto postupovali všichni, kteří plán v nějaké podobě dopracovali a zasluhují obdiv.

Poradci se také procvičili v prezentačním umění, protože vystupovat před cca 15 -ti porotci z různých oborů, kteří seděli u stolu tvaru U, není rozhodně jednoduché. Je to něco jiného, než sedět pouze s klientem. Takže opět gratuluji všem, že se pustili do boje a vydrželi až do konce.

Hodnocení si myslím, že bylo objektivní, větší množství bodů se rozdělovalo za předložený finanční plán s parametrickými body hodnocení. Nejhorší a nejlepší hodnocení se škrtalo. Takže, ten , kdo neodevzdal úplný plán, šel do finále se ztrátou a to bylo hlavně soubojem vepředu umístěných o stupně vítězů, kde rozhodovala kvalita prezentace a výsledný dojem.

K zadání plánu nemám velké připomínky, bylo tam vše. Pouze klienti mohli mít více naspořeno, aby se dalo bavit o rozumných investičních strategiích.

Prezentace mohla být trochu delší, navrhoval bych 20+10 minut na dotazy. Za 10 minut není možné představit takto rozsáhlý plán. Chápu časové omezení, ale pak by mohlo být ve finále pouze 10 borců.

V hodnocení by se měla více bonifikovat výše aktiv při dosažení všech cílů (samozřejmě při reálnosti zhodnocení). Nevím přesně, jak to bylo letos nastaveno.

Mediální prezentace může být příště zaměřená více i na laickou veřejnost , nejenom na odbornou. Úspěšný poradce by se tak mohl více zviditelnit.

Pro mne osobně soutěž byla prospěšná i v tom, že jsme urychlili vývoj vyšší verze sw pro honorářové finanční plánování. Pokud se příští rok zúčastním (nebo někdo jiný z OCCAM CONSULT), bude se mi vše počítat lépe a rychleji.

P.S. Ondra Záruba vystupoval se svým negativním názorem na Public akcie, takže u porotců logicky nemohl vyhrát :-(

5

0
             | Odpovědět privátně
            •  Jiří Vařečka
              Účastník

1. zelený bod jsem dal.

4

1
               | Odpovědět privátně
            •  Roman Kolář
              Účastník

Myslím, že jste to zhodnotil naprosto přesně. Čas nás neúprosně drtil všechny, já jsem do toho ještě utrpěl menší kolaps PC, takže jsem to honil taky na poslední chvíli. I pro mě to bylo přínosné, hlavně po té stránce, že jsem mohl nahlédnout do různých konstrukcí plánů a řešení. Smekám před těmi, kdo do toho šli, protože věděli, že před nimi sedí lidi, kteří v oboru již nějaký ten pátek pracují a určitě to nebylo jednoduché. Pro mě taky ne :-) Ze začátku jsem se ani neodvážil nějaké body psát, protože jsem neměl žádné měřítko, navíc Pavel Bouška, který šel první, nasadil laťku dost vysoko.

1

0
               | Odpovědět privátně
        •  David Krabec
          Účastník

Já jsem se přihlásil, nicméně jsem na to pak zapomněl a nikdo mi neposlal žádné upozornění na email… :-(

Jinak bych plán poslal, ale jak říkám, mám spoustu jiných starostí a na tuto soutěž jsem bohužel zapomněl jak na smrt… :-(

0

0
           | Odpovědět privátně
    •  Jakub Musil
      Účastník

Jinak prvních deset pozic je následovných:

1. Miroslav Spolek – SPOLEK CZ,

2. Ondřej Hák – INSIA,

3. Pavel Bouška – Money Plus,

4. Karel Urbanovský – Veritas,

5. Pavel Tvaroh – Money Plus,

6. Radek Uchytil – Money Plus,

7. Martin Dočekal – Nomisma,

8. Jan Baxa – K2 Finance,

9. Jan Valachovič – Fincentrum,

10. Jiří Březina – Broker Trust,

0

0
       | Odpovědět privátně
    • Gratuluji všem zúčastněným, ať již byli na jakémkoli místě.

Všichni máte mé uznání !!

0

3
       | Odpovědět privátně
    •  Roman Kolář
      Účastník

Zdá se mi bohužel, že se to tu poněkud zvrhává nesprávným směrem. Pokud vím, tak přihlášených bylo asi kolem padesáti obchodníků. Ne všichni však do stanoveného data odevzdali plány. Nemyslím si ani, že by měl každý tuto akci vychvalovat nebo se na ní hlásit. Na druhé straně by měl mít v sobě trochu respektu k práci někoho, kdo se to snažil celé dát dohromady a věnoval tomu spoustu svého času. Rovněž vůbec nemusí korespondovat znalosti nebo kvalita firmy s tím, co daný soutěžící předložil nebo posléze ústně obhájil. Třeba mohl mít málo času nebo sledoval jiný cíl, důvodů může být více. Vytvořit na tomto základě závěr, že úhel poroty byl takový nebo makový, je poněkud neopodstatněné. Co se např. týká Ondry Záruby, sám řekl, že není jeho ambicí v této soutěži dosáhnout nějakého předního umístění, nevím, proč by mělo být podstatné „kolikátý je Záruba“ k hodnocení čehokoli. Já jsem byl např. velmi rád, že jsem se s Ondřejem viděl alespoň na chvíli naživo a jeho vystoupení v první řadě splnilo to, co on sám chtěl.

V každém případě něco takového zorganizovat, dát dohromady porotu, soutěžící, ceny, prostor a všechny věci, které k tomu patří, si zaslouží respekt, nikoli pohrdání.

2

0
       | Odpovědět privátně
      • Profilové foto
        Anonym

A co říkal naživo?

0

0
         | Odpovědět privátně
        •  Roman Kolář
          Účastník

Já tu nechci psát o někom, kdo tu není a když bude chtít, tak se vyjádří sám. Myslím, že se ale Ondřej nenaštve, když napíšu, že to bylo něco ve směru jako jeho poslední články, tedy o akciích a proč je nenakupovat. Řekl, co chtěl a já to respektuju, bylo to nejživější vystoupení ze všech, rozhodně to nebyla nuda.

1

0
           | Odpovědět privátně
          •  Jan Rettich
            Účastník

Ondra Záruba zveřejnil na svém twitteru (@ondrazaruba):Bestplanner? Bestseller! + link s komentářem k této soutěži. Myslím, že spoustu z Vás nezklame. :-) Mě nejvíc pobavil výpočet provize, kterou by při realizaci plánu obdržel vítěz soutěže: 137.437 Kč

http://www.zcpwm.cz/php-news.php?id_news=39

4

0
             | Odpovědět privátně
            •  Jindřich Benda
              Účastník

Právě čtu Ondřejův finanční plán, je to velmi poutavé čtení, které donutí každého pozorného čtenáře k zamyšlení. Některé pasáže jsem si označil zvýrazňovačem a budu je příležitostně citovat..))

Na finanční plán poněkud nestandardní, takže je jasné, že neměl šanci v soutěži uspět, nicméně z plánu je jasné, že mu nešlo o umístění, ale právě o to donutit lidi více přemýšlet.

Jsem vděčný účastníkům a organizátorům soutěže, že mám možnost nahlídnout do těchto prací.

1

0
               | Odpovědět privátně
            •  Artur Petržilka
              Účastník

Souhlasím s Tebou Honzo a souhlasím i s Ondrou, ostatně, jsem se tak již vyjádřil…

Z výsledků skutečně vidíme, že se nejednalo o soutěž nejlepšího plánovače.

Detail pro Ondru: provize za auta jsou na trhu 15-18 %

3

0
               | Odpovědět privátně
            •  Roman Kolář
              Účastník

Nezklamalo ;-) Nicméně si myslím, že je dobře, že se to udělalo. V případě vytvoření dvou kategorií by alespoň bylo pro spoustu obchodníků daleko patrnější, co přinese rozdíl mezi běžně na trhu používanými produkty a produkty vybranými v rámci honorářového poradenství. Ondrova cena pro klienta ale pochopitelně také není konečná, protože pokud klientovi nedoporučí konkrétní produkt, bude klient muset někde sjednat ostatní produkty na zajištění příjmů a majetku a někam odkládat prostředky. Takže buď bude opět někomu platit za výběr těchto produktů nebo je sjedná přes nějaký retail a pokud dá za rizika 4 tisíce měsíčně v nějakém takovém produktu, plus nějaký majetek, bude na 120 tisících. Případně kombinace obojího. Sjednání na přepážce, kde má přepážkový pracovník daleko nižší provizi, klientovi ve většině případů stejně nepomůže, protože bude platit úplně stejně. Takže za mě… tohle mi tam chybělo a dle mého soudu se toho nechalo dobře využít. V podstatě by nebylo za co sundávat body, naopak z toho mohlo vyplynout, že je to pro klienta výnosnější, levnější, třeba i bezpečnější. Byl tu prostor na to, že stejných nebo i lepších výsledků se nechá dosáhnout jinak. Myslím, že řada z těch, co to sledovali, na toto čekali.

1

0
               | Odpovědět privátně
            • Profilové foto
              Anonym

Však on také doporučoval sjednání nějakých produktů. Ovšem podívejte se na to jakých a kolik. Klient by toho koupil o mnoho méně. Cena jeho služeb by rozhodně konečná byla. On tvrdí, že žádné další platby nemůže dle smlouvy přijímat. Lékařovi také nepřičtete do výdělku marži lékárníka. On píše, že prodává plán a ne produkty. A jeho plán stojí 30 tisíc. Jsem přesvědčen o tom, že ta provize za to málo, co on doporučil klientům sjednat, by byla zanedbatelná významně nižší. Za mnohem důležitější pak považuji to, že on jí není motivován.

Zpět k tomu vítězovi. Chtěl byste být jeho klientem?

0

3
               | Odpovědět privátně
            •  Roman Kolář
              Účastník

Tak nevím, jestli píšu tak složitě. Cena jeho služeb by konečná byla, ale klient by musel použít službu další. Pokud tedy použije běžný produkt na trhu a zaplatí do něj třeba ty 4 tisíce měsíčně za svoje zajištění, tak můžeme být klidně na 80 tisících, plus nějaký majetek a ještě někam musí bezpečně odkládat volné peníze.

Že není motivován produktem, s tím souhlasím, dělejte to také tak. Říkejte klientovi co potřebuje a jak to má mít nastaveno a vezměte si za to 30 tisíc. Já proti tomu nemám vůbec nic.

Jediným řešením je zřejmě takovou soutěž pořešit v segmentu na čisté poradenství a v segmentu provizním.

1

0
               | Odpovědět privátně
            • Profilové foto
              Anonym

To je docela hustý. Myslím, že je to pro organizátory velká ostuda. Co tam ta porota posuzovala, když vítěz u klienta udělá obrat 140 tisíc? Já myslel, že podstatou soutěže je ukázat, jak vypadá kvalitní služba.

Toto je kvalitní služba? Odpovězte mi prosím pane Koláři. Přijde Vám takový obrat u takové rodiny v pořádku? Jsem si vědom, že to vše není najednou, ale klient to zaplatí. Myslíte si, že je to odpovídá tomu, co za to klient získá? Chtěl byste být klientem pana Spolka? Poslal byste ho do své rodiny?

3

1
               | Odpovědět privátně
            • Nemám ten pocit, že by tu měl Anonymní přispěvatel vystuppovat v roli soudce.

Kde bere tu jistotu, že by se Vám měl pan Kolář zpovídat?

Dokavaď jste si ten názor nepřečet, tak jste o tom neměl ani tucha, tak jak si teď můžete být jistý, že dokážete objektivně posoudit argumentaci někoho druhého?

Přestaňte se ohánět cizím kladivem a přijďte s vlastním názorem. A hlavně se nás tu nesnažte soudit Anonyme.

5

0
               | Odpovědět privátně
            •  Roman Kolář
              Účastník

Vždyť je to velmi jednoduché, točíme se pořád kolem jednoho a toho samého a tím je finanční poradenství ve smyslu jeho definice jako činnosti. Myslím, že již kdysi dávno tu na to byla debata. Poradce pak není odměňován za prodej jednotlivých produktů, ale za nastavení dalšího postupu klienta, za což si nechá zaplatit a pak může dojít k nasměrování na bezprovizní a nízkonákladové produkty. Proč Vás tak fascinuje ta částka? Je úměrná tomu, co se tam dělalo. Když to bude níže příjmový klient a bude to jen 10 tisíc, tak to bude ok? Vždyť jsou to pořád stejná procenta. Už jsem tu napsal jednou, že soutěž by bylo vhodné pořádat ve dvou kategoriích, otázkou je, kdo se tam přihlásí. Z 6,5 tisíce poradců, kteří jsou přihlášeni na tento web, dělá drtivá většina provizně placené služby a často s dražšími produkty. Férové by třeba od Vás bylo, kdybyste napsal, jak dál byste řešil toho klienta, který by měl od Ondřeje Záruby ten plán. Kam byste mu umístil rizika na zajištění příjmů a majetku a kam nasměroval jeho peníze, resp. přes jakou společnost a jakým způsobem byste byl odměněn a co byste s klientem řešil v budoucnu a za kolik.

Každá zkušenost je dobrá, pozitivní i ta negativní. Třeba to některé z nás posune dál.

Pokud je pro Vás podstatou soutěže ukázat, jak má vypadat kvalitní služba, tak jste to prostě a jednoduše měl udělat. Nebo to s někým zorganizujte sám. Sežeňte kvalifikované lidi, kteří tomu věnují čas a energii a postavte s nimi úplně jiná kritéria hodnocení. Jak už jsem napsal někde výše, pro lidi, jako jste Vy, to mohla být příležitost ukázat proč je jiné řešení pro klienta efektivnější. Myslím, že tím se dá měnit trh. Tím, že mě tu ukřižujete, nezměníte zhola nic. ;-)

1

0
               | Odpovědět privátně
            • Profilové foto
              Anonym

Já Vás nekřižuji. Naopak si Vás konkrétně velmi vážím, protože se nebojíte hovořit otevřeně.

Podle Vás je to adekvátní situaci, aby si poradce vydělal 140 tisíc. To mi jako odpověď stačí. Můj názor je, že je to zcela neadekvátní.

Za soutěž jsem rád. Díky ní jsme se toho hodně dozvěděli.

Přeji hezký večer

0

2
               | Odpovědět privátně
            •  Roman Kolář
              Účastník

Já nevím, nakolik je to adekvátní. Té práci jako takové asi těžko. Já dělám klienty s poněkud jinými příjmy. Vím, že je to moje chyba, ale já je mám rád :-) Takže moje provize třeba je adekvátní tomu času a nákladům, které tomu věnuji, ale přitom je procenticky stejná, jako ta, o které se bavíme. Můžu třeba udělat OPF bez vstupáku, ale co s tím zbytkem? Provize je jasně daná tím produktem. V každém případě je to zajímavý bod diskuze.

1

0
               | Odpovědět privátně
            • Plán vítěze bych si taky nevybral ale chci se zeptat zase Vás. Jak psal pan Záruba je to plán jak přežít.

Proč se ale řeší adekvátní výše provize?

Pokud byste kupoval nemovitost s cenou 5 000 000.-Kč, Byli by 2 zprostředkovatelé, jeden by chtěl provizi 100 tisíc s tím že cena 5 000 000.-Kč platí.

Druhý by Vám dokázal zařídit cenu 4 000 000.-Kč za to samé, s tím že chce provizi 400 tisíc.

Zajímalo by mě koho byste si vybral.

Svým lidem říkám – jsme provizně placeni, děláme služby „zadarmo“, co je zadarmo většinou stojí za ….., je logické že provizní služba bude dražší. Přesto i tak jsem člověku schopen přinést přidanou hodnotu.

3

0
               | Odpovědět privátně
            •  Ivan Špirakus
              Účastník

Samozřejmě, naprostou většínu lidi provize ani vnitrni naklady poskytovatele nezajímaji, jde jim o to aby dostali nejlepsi možnou službu za adekvatni (koncovou) cenu.

Me je fakt jedno, kolik ma autosalon provizi z jednoho auta, zajímá me celkova cena, kterou zaplatim a uzitna hodnota pro me

2

1
               | Odpovědět privátně
            • Profilové foto
              Anonym

Spatřujete tedy užitnou hodnotu v tom, co dostali ti chudáci klienti? O užitný hodnotě pro zprostředkovatele nemůže být pochyb.

5 lifecyclů! Vám to přijde jako kvalitní práce? To přece není žádné poradenství, tak proč to hájíte? Toho klienta v tomto případě normálně odrbali.

To, že se to dělá běžně, je něco, s čím jsem se už smířil. Ale nějak nemůžu rozdýchat, když takovou práci obdivujeme a vyzdvihujeme jako inspiraci kvalitně odvedené práce pro ostatní.

4

1
               | Odpovědět privátně
            •  Ivan Špirakus
              Účastník

Nehodnotil jsem plany, nic nehajim, nejsem porotce :)

Souhlasil jsem jen s názorem , že výše provize obsazena v produktech neni parametrem pro hodnoceni práce poradce, tim by měl byt přínos pro klienta

3

0
               | Odpovědět privátně
            •  Jan Rettich
              Účastník

Jaký je pro klienta přínos investice s trojitým poplatkem, to by mne tedy opravdu zajímalo… :-)

1

0
               | Odpovědět privátně
            •  Roman Kolář
              Účastník

Myslím, že Ivan to hodnotil spíše ze strany pojištění, protože to je jeho parketa. Pochopitelně, že zde byl prostor i u provizně placeného poradenství, to udělat jinak.

1

0
               | Odpovědět privátně
            •  Ivan Špirakus
              Účastník

No minimalni, ale znovu opakuji, že jsem vůbec nehodnotil ty plany.

Spousta diskusí by byla mnohem jednodušší, kdyby si lidé poradne přečetli předchozí příspěvek

Tohle je trochu jako jeden o voze a druhy o koze :))

0

0
               | Odpovědět privátně
            •  Artur Petržilka
              Účastník

Mohl byste se alespoň umět podepsat za své názory, to je pravda.

1

0
               | Odpovědět privátně
            • Profilové foto
              Anonym

To bych byl brzo bez práce.

0

2
               | Odpovědět privátně
            •  Artur Petržilka
              Účastník

Tomu nerozumím. Pročpak?

1

1
               | Odpovědět privátně
            • Profilové foto
              Anonym

Trh je malý a všichni se na něm znají. Nechci ani naznačovat. Díky za pochopení.

0

0
               | Odpovědět privátně
            •  Jiří Vařečka
              Účastník

Pane kolego, já Vás chápu, lehce jste problém naznačil již v jiném vlákně, ale jen Vás a zdejší všechny anonymníky, minulé i budoucí, upozorňuji, že je zde kolonka, „poslední aktivní“, kde se dá mnohé vydedukovat.

(při aktivní registraci)

4

0
               | Odpovědět privátně
            •  Artur Petržilka
              Účastník

Takže Vy jste někde zaměstnaný, chápu to správně?

1

0
               | Odpovědět privátně
            • Aby byl příspěvek pana Záruby fér, měl by doporučit klientovi, jak vyřešit jeho finanční produkty bez nutnosti platit komukoliv provize a poplatky – tedy dojednat s finančními institucemi bezpoplatkové sjednání a vedení všech navrhovaných, vhodných a potřebných produktů. Jinak si pan Záruba bere od klienta 30.000,- a posílá ho opět do finanční džungle, aby si sám pohledal a posháněl produkty s provizemi, které tam již nastínil = výsledek je pro klienta tedy o 30.000,- Kč dražší.

Ovšem i já jsem z výsledků celkem rozpačitý. Čekal jsem opravdu kvalitní výstupy a prezentace řešení, nicméně jsem se jich také nedočkal. Služby výtěže, tak jak byly naznačeny v jeho prezentaci bych si nejspíš také nevybral, i když připouštím, že ústní prezentace před porotou (u klienta) by mohla můj názor změnit.

2

2
               | Odpovědět privátně
            • Příspěvkem bych se nerad dotkl pana Háka, jehož plán a prezentace pro mě byla velice srozumitelná a na opravdu vysoké úrovni (vítězný plán se mi zdá bez výkladu chaotický a nepřehledný). Jeho bych si jako poradce s klidným svědomím zvolil a doporučil bych ho známým – práce dle mých představ.

0

1
               | Odpovědět privátně
            • Profilové foto
              Anonym

Vy tvrdíte, že celkové řešení pana Záruby je o 30 tisíc dražší než pana Spolka?

Četl jste to vůbec? Asi ne, když píšete takové nesmysly. Podívejte se pečlivě, co píše na stranách 12 až 17, kde se tomu velmi pečlivě věnuje. Takový klient by si asi sotva koupil Rentiera nebo Horizont. Toto je myslím vůči tomu jeho řešení velmi zavádějící tvrzení. Pošle ho sice do finanční džungle, ale mnohem silnějšího a vybaveného informacemi, než byl předtím. Dovoluji si zastat názor, že po přečtení takového materiálu by klient nějaké bouchače typu pana Spolka rozkoktal během pár sekund. A především by si od nich nekoupil ty nesmyslné lifecyclové produkty. Je to materiál, ze kterého se člověk něco naučí. A aspoň nemusí mít pak toho poradce furt za prdelí, když se finančně rozhoduje. Když takového poradce zítra srazí auto, tak klient aspoň má nějakou průpravu.

3

1
               | Odpovědět privátně
            •  Roman Kolář
              Účastník

Ok, pokud by postupoval podle toho doporučení, tak by si nekoupil Rentiera nebo Horizont, ale zcela nepochybně by si koupil zajištění rizik. Takže k těm 30 tisícům by přibylo dalších x desítek tisíc. Václav se snaží upozornit na to, že tomu plánu chybí informace, kde koupit optimální produkt a co to klienta bude stát. A nemusí existovat žádný ekonomický zájem. Klient tak bude realizovat refinancování úvěru, majetkové pojištění, pojištění na zajištění životních rizik, pojištění odpovědnosti. Sečtěte si, kolik ho to bude stát. Proč se neděsíme toho součtu nyní? Není nulový, ani v řádu tisícovek, je stále v řádu několika desetitisíců.

A co se týká toho uveřejněného odkazu na provize, tak podle mě klienta mírně zmistifikuje, protože dole je uvedeno: Provize přepážkového pracovníka – 3–5% z ročního pojistného… což ale neznamená, že klient zaplatí méně.

3

0
               | Odpovědět privátně
            • Pane Anonyme,

veřejně se tu hlásím ke svým názorům, byl bych rád, kdybych věděl, s kým se bavím – alespoň do osobní zprávy, máte mé slovo nezveřejnění Vaší identity. Takovýto rozhovor mě celkem irituje, osočujete mé jméno, aniž byste Váš názor podepsal.

Opět uvedu, že práce pana Spolka se mi zcela nezamlouvá a nikomu bych ji nedoporučil. To tak úvodem. Plán pana Záruby mě dost překvapil, hlavně tím, že bych některé jeho části čekal spíš v manželské poradně. Dále tento plán neobsahuje žádné doporučení jak konkrétně řešit konkrétní záležitosti. Obecně je tento materiál dost poučný a dá se z něj ideově mnoho pochytit. Konkrétní řešení si musí vyběhat klient sám (byť poučený), navštíví nejspíš několik různých institucí, kde se budou zprostředkovatelé přetahovat. Ve výsledku zaplatí provizi – argument, že už zaplatil za finanční plán, nejspíš neuspěje. Už chápete kam tím mířím? Ušetří pan Záruba někde klientovi provizi za pojištění vozu, nemovitosti, jiného majetku, rizikové pojištění …? Co je to vůbec za argument?

(vymazáno na žádost autora)

2

1
               | Odpovědět privátně
            •  Roman Kolář
              Účastník

Zakopaný pes je v naprosté odlišnosti ekonomického rozboru v roli čistého poradenství. Ondřej to má nastaveno tak, aby neexistovala žádná spojitost mezi doporučením řešení a doporučením konkrétního produktu, protože by hrozil střet zájmů, resp. v momentu, kdy by to udělal, mohla by existovat ekonomická motivace, což ve smlouvě s klientem podle mě zřejmě vylučuje. Byl tak vlastně mimo hru, protože součástí hodnocení bylo právě i posouzení vhodnosti konkrétního navrženého produktu. Ale pravda je, že jako porotci mi uniklo dost podstatných věcí, nicméně přesto všechno jsem rád, že jsem to vyzkoušel. Upřímně řečeno, v tom časovém presu, zvláště když jsem přišel o své poznámky, jsem byl rád, že jsem nějaké hodnocení vůbec dal dohromady. :-)

2

0
               | Odpovědět privátně
    •  Jakub Markvart
      Účastník

„Ty odvážnější spolu s jejich řešeními můžete vydět níže ve výsledkové listině“

takovouhle soutěž jsem ještě NEVYDĚL….. :-D

0

0
       | Odpovědět privátně
    •  Artur Petržilka
      Účastník

A sakra… tak jsem viděl plány a tuto soutěž hodnotím doslova jako katastrofu ….. V podstatě (a to si nikdo neberte osobně), jsem nakonec rád, že jsem vlastní plán ani neodeslal.

1. místo je absolutně zcestné … (nic proti panu Spolkovi) – naopak – proti porotě

3

1
       | Odpovědět privátně
    • Všem gratuluju! Finanční plány jsem si pročetl a myslím si, že by to měli MLM začít používat při vzdělávání svých spolupracovníků. Dá se tam dočíst hodně zajímavých informací a hlavně různých úhlů pohledu. :-)

0

0
       | Odpovědět privátně
    •  Roman Kolář
      Účastník

Nyní jsou přístupné plány soutěžících. Můžete si všichni projít a vyhodnotit svůj vlastní top. Nehodnoťte ale jen jako celek. Rozeberte to podle jednotlivých bodů. 1.Vhodnost doporučených produktů ke splnění cílů, 2.vhodnost výběru konkrétních úvěrových produktů, 3.vhodnost zajištění příjmů klienta, 4.vhodnost ochrany majetku klienta, 5.srozumitelnost finančního plánu pro klienta, 6.navržení celkového postupu pro realizaci plánu. Za každou sekci přidělte 1-5 bodů, přičemž 5 je nejlepší. Aby měli šanci dostat nějaké body i ti, kteří tu již byli uvrženi do temnot, navrhuji mi to poslat na e-mail, já si s tím dám tu práci a posčítám to. Zajímá mě, nakolik bude takový výsledek odlišný od nynějšího pořadí. Mám akorát obavy, že se Vám do toho nebude chtít, ale je to příležitost být v roli porotce a hodnotit nejen celkový dojem po přečtení plánu, ale jednotlivé body zvlášť. Nehleďte na to, jak dopadl Ondřej Záruba nebo pan Spolek nebo na to, co se tu psalo o jejich plánech. Hodnoťte podle sebe a podle uvedených kritérií dávejte body.

Můj e-mail: roman.kolar@seznam.cz

V příloze tabulka pro hodnocení.

Půjde do toho někdo ? ;-)

3

1
       | Odpovědět privátně
    •  Jiří Prášil
      Účastník

Při vší úctě, co jste od toho vlastně kolegové očekávali? Ondřej Záruba to přece musel vědět ještě dříve, než vstoupil do samotné soutěže. Ještě než soutěž znala vítěze, chtěl jsem na poradcích zmínit dopady soutěže jako je např. zpochybňování výsledků od samotných soutěžících, ale nechtěl jsem někomu prát iluze. Bylo od začátku zřejmé, že Ondřej neuspěje a že bude chrlit kritikou a osobně si myslím, že z části oprávněnou. Nicméně neměl se toho zúčastnit a ztrácet tím čas.

Porota se dívala určitě i na jednoduchost zpracovaní, nevím, jestli je dobrý klientům psát knihy a osobní teorie. Já do plánu taky nepíšu, co si myslím o důchodové reformě a jak nás dluhopisy zadlužují a další informace, které nemají na papíře co dělat. Klientovi to mohu sdělit osobně a podotknout, že je to jenom a jenom můj pohled na danou problematiku, tak abych to klientovi přímo nevnucoval.

Ondřej se velmi plete ve výpočtu provizí, bere to tak že všichni zvolí nejdražší variantu, ale zapomíná na to, že spousta zprostředkovatelů u velkých obchodů zlevňuje. U investic může být vstupní poplatek nižší, nebo dokonce žádný. Spousta zprostředkovatelů posílá klienty s hypotékou přímo do banky, které mají nižší sazby, opět žádná provize pro zprostředkovatele, u životních produktů je jedno, jestli je provize 180 nebo jen 90%, pokud je životní produkt na rizika a klient platí stejně, tak co slevou získá, vůbec nic, je to jenom marketing pro oblbování klientů, ale žádná reálná přidaná hodnota. Takže není vhodné házet všechny do jednoho pytle, mě se to osobně dotýká, protože sděluje lidem, že jsme všichni stejní hraboši.

Když jsem se díval na všechny plány, tak se jedná vlastně o klasiku. Ondřej Záruba to pojal trochu jinak a předem jsme mohli očekávat nepochopení, ze strany porotců, ono narážky na konkurenci nejsou zrovna moc žádané a nemají v plánu co dělat. Otázkou zůstává, kolik klientů by mělo zájem o takový plán? Někdo by mu mohl plán omlátit o hlavu, pro někoho to může být to pravé ořechové.

Nechci se dotknou Ondřeje, ale 30tis. bych za to rozhodně nedal, tím pochopitelně nechci zpochybňovat výkon Ondřeje, je to jenom můj osobní pohled na danou situaci.

Jsou plány, které nenabourávají životní styl a počítají s tím, co rodina už má, a pak jsou plány, které mají za cíl rapidně ovlivnit rodinné žití, to bychom měli rozlišovat. Změnit žití rodiny je tak složité a nízko pravděpodobné, že jsou to v podstatě vyhozené peníze. To už si rovnou mohou platit rodinného kouče.

Shrnutí: Když se zúčastním nějaké soutěže, tak není vhodné ji kritizovat a vůbec ne soutěžící, to není hezkou vizitkou pro samotného kritika. Ať mi nikdo netvrdí, že nevěděl, kdo bude v porotě. Nechci ze sebe dělat proroka, ale nic mě nepřekvapilo a dopadlo to tak, jak jsem očekával, dnes už vím, že se soutěže nikdy nezúčastním, nechci se dočkat kritiky soutěžících, kterým rupli nervy. Je nutné si uvědomit, že každý má svojí pravdu, ale pokora by měla být nedílnou součástí každé soutěže.

5

3
       | Odpovědět privátně
      •  Jiří Wandas
        Účastník

ja jsem kuprikladu rad ze se pan Zaruba souteze zucastnil, zverejnil dukladne svou filozofii do ceho investovat, kterou zde tady trosku nacrtnul.

urcite vim kam neinvestovat na 10-20 let do akciovych fondu s udavanym 5 procentnim zhodnocenim jak to je u prvniho poradce.

otazka je co vsechno nabizi za tech jeho 30 tisic za material , produkty a poradenstvi . to uz je jeho vec jak ten obsah proda klientovi s porovnanim s konkurenci a dostupnou literaturou na trhu.

2

0
         | Odpovědět privátně
        •  Petr Slad
          Účastník

Proč byste do akcií neinvestoval? Můžu Vám poslat fondy, které za pět let mají výnos přes 10% p.a., krize nekrize. Můžu je kdykoli online prodat, pokud budu chtít a bude pro to důvod. Nejstarší fond funguje od roku 1989, průměrný výnos je 9% p.a., volatilita do 10% a nikdy neskončil v minusu. Pardon v roce 2008 byl -0,5%.

Ten ale Ondřej nezná :-) Nesdílím jeho názor jeho názor neinvestovat do veřejně obchodovatelných akcií.

2

0
           | Odpovědět privátně
          •  Jiří Wandas
            Účastník

kvuli propadum v letech 1987 ,1997, 2001, 2008 . vetsina fondu stejne kopiruje vyvoj na burze . a to ze vsechny od roku 2008 rostou o 10 procent rocne – no kdyz lezou skoro z nuly tak je z ceho rust, navic ty prachy tam stejne sype fed skrz banky a fondy. az to tam zas zacne sypat kazdej druhej hlava nehlava, tak to zas spadne.

pokud je to naky us fond tak zas je tam kurzove riziko, pkud to ovsem neni kurzove zajisteno za par chechtaku.

uhel pohledu mam navic zkresleny nabidkou ing fondu, kde jsem si hledal fondy co vydelavaj i v krizi a nasel jsem akorat us dluhopisovy . prijde mi ze portfolio manager jen sedi a nic nedela. a za to nehodlam platit, to dokaze kazdy dite nakoupit a hospodarit bez mrknuti oka.

pokud jak tvrdite mate fond kde to tolik nekleslo ,tak samozrejme respektuji cenu za vyhledani tohoto fondu a zprostredkovani . ja vim kolik dni mi ve 12 letech zabralo hledani tech spravnych firem k nakupu ve druhy vlne kuponovy privatizace aby to rodicum neco hodilo.

proste me stve ze pri padu jde cena strme dolu a clovek netusi kde se to zastavi a pak muze cekat dalsi rok nez cena bude na puvodni vysi.

0

0
             | Odpovědět privátně
        • Profilové foto
          Anonym

Souhlasím

Pokud si položíme otázku jak by klient dopadl pokud by se zachoval přesně podle různých finančních plánů.

Tak klient pana Záruby si ve spolupráci s ním může vybudovat perfektní byznis a žít spokojený život bez stresu, kdežto klient pana Spolka by akorát šel do banky, vyplnil platební příkazy na hromadu nových lifecyklů, a dost možná by za pár let zaplakal nad situací na trhu a stavem jeho majetku a rodiny.

2

3
           | Odpovědět privátně
    •  Jiří Vařečka
      Účastník

Jak jsem zde již několikrát psal, považuji se za pojišťováka a ne za finančního poradce.

Proto mne až zarazilo, že v zadání vůbec nebylo ani slovo o pojištění odpovědnosti.

Je hezké, že byly vytvořeny finanční plány, ale tomuto zajištění klientů v tomto pohledu bylo, téměř plošně, věnováno velice málo prostoru, byť toto NEzajištění může mít pro klienty fatální následky!

Jsem rád, že byly i vyjímky.

11

0
       | Odpovědět privátně
    •  Jakub Musil
      Účastník

Na našich stránkách v sekci výsledky (http://www.bestplanner.cz/vysledky) najdete videa z prezentací třech nejlepších. Můžete tedy sami posoudit, jakou úroveň mělo představování plánů u těchto soutěžících.

0

0
       | Odpovědět privátně
    •  Anonymní uživatel
      Neaktivní

Dobrý večer, nemohu to otevřít v pdf – pc zlobí, můžete mi to prosím poslat v jiném formátu?

0

0
       | Odpovědět privátně
    • Tak jsem prošel většinu plánů, Pan Záruba jednoznačně vede.

Obecně mi tam chybí jedno řešení, které bych s klientem preferoval udělat já:

1) pojistka na smrt / invaliditu a PN – aby rodina měla příjem ať se děje co se děje – tohle sem tam bylo

2) udělat spořící účet kam odložíme každou volnou korunu a ke konci doby fixace pošleme jednorázově na hypo a takto do té doby než je rodina úvěru a dluhu prostá.

Větší úrok 4,4% i kdyby měl možnost refinancovat po započtení všech nákladů klient těžko někde získá a klient je velmi konzervativní, proč mu doporučovat lifecykly když je klient konzervativní a nerozumí tomu.

Řekněme za 10 let je klient bez dluhů a na poplatcích nezaplatí statisíce do finančních produktů.

Pokud tohle řešení někdo navrhoval moje chyba, četl jsem jen Mistra a první tři

0

0
       | Odpovědět privátně
      • Někdy je až k neuvěření, jak někdo dokáže zazdít svůj vlastní názor :-)

pan Havránek napsal:

„Tak jsem prošel většinu plánů, Pan Záruba jednoznačně vede.“

„… Pokud tohle řešení někdo navrhoval moje chyba, četl jsem jen Mistra a první tři“

BTW, nevěděl jsem, že plánů bylo jen 7 :-))

Děkuji za Váš plnohodnotný a objektivní názor. Určitě se jím nechám inspirovat :-)

(za tohle zasloužím pár červů!!)

0

0
         | Odpovědět privátně
        • Omlouvám se zapoměl jsem že na tomto forum je spousta matematiků, kteří se vyžívají v neprůstřelných příspvěcích.

Ještě jednou

Důkladně stránku po stránce jsem pročetl 3 vítězné a plán Záruby stránku po stránce. U ostatních jsem si jen prohlídl navrhované portfolio a zpracování, ale nečetl jsem slovo od slova. Nicméně i přesto máte pravdu, tak jak je to napsáno je to zavádějící.

0

0
           | Odpovědět privátně
    •  Dušan Spál
      Účastník

pekne, jen kazdy na to asi mame jinaci pohled. gratulace vsem ucastnenym

0

0
       | Odpovědět privátně
    •  Viktor Dlouhý
      Účastník

Myslím že přínos 26ti stran textu od pana Záruby může být pro klienta větší něž nějaké plány. Plánuje se na papír snadno, ale lidé žijí jinak. Kolik klientů dodržuje plán a když, tak jak dlouho? Stačí se podívat na to jaká je rozvodovost a rozchodovost (na tu statistiky nejsou).

Ale chápu že pravidla soutěže byla nějak nastavena, proto se Ondřej neumístil.

3

0
       | Odpovědět privátně
    •  Miroslav Spolek
      Účastník

Dobrý den všem.

Děkuji všem za názory, i za ty, že „jsem uspávač hadů“ a že můj plán je „hrozný“. Možná to bude znít divně, ale byla to soutěž. Bylo nějaké zadání a porota očekávala nějaké výstupy. Každý se k tomu postavil tak, jak uznal za vhodné. Má strategie byla nejúspěšnější. Já o tom nerozhodoval.

Soutěž byla skutečně velice časově náročná a požadavky na výstupy byly také šibeniční. Uvědomte si, že se vše mělo vejít na 20 stránek. Bohužel na filosifické úvahy nezbylo místo. Zcela souhlasím s tím, že změna myšlení, životního stylu a třeba i způsobu podníkání u klientů je na pořadu dne. Ovšem řešení této problematiky by mělo předcházet řešení finančního plánu. Dle mého názoru se jedná o odlišnou problematiku. A to je pouze na rozhodnutí klienta, co chce vlastně řešit. Tak jako, kterého poradce si vybere pro tu či onu oblast.

Velkou kritiku jsem sklidil za „lifefondy“. Nemyslím si, že by byl plán nečitelný, nebo dokonce k ničemu. Standardně můj finanční plán neobsahuje nabídku a propočty konkrétních produktů do doby, než se s klientem dohodneme na celkové strategii.

Může se Vám zdát, že neumím nic jiného než „LifeFondy“. Opak je pravdou. Nebudu se zde ovšem zpovídat z toho co všechno nabízíme. Proč jsem tedy zvolil tuto strategii v plánu pro Best Planner? Mohl jsem například doporučit pouze portfolio složené z podílových fondů, dle doporučeného rozložení. Možná bych tím i sklidil menší kritiku. Tím by klient zcela určitě ušetřil na poplatcích. Souhlasím. LifeFondy pracují na principu realokace jednotlivých podfondů, či jednotlivých akcií, dluhopisů, atd. Stejným způsobem by se měl starat klient i o své portfolio, ať je složené z jakýchkoliv investičních instrumentů. Fiktivní klient byl téměř neznalí investic. Na základě fungování ralokace v těchto fondech jsem se mu snažil přiblížit, jak by se měl o své portfolio v budoucnu starat.

Jak se říká „Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde“. Ať je to v našem případu z pohledu na finanční plán, nebo na finanční instrumenty. Vždy uslyšíte více kritiky, než chvály, protože „Po boji je každý generál“. I všechny analýzy od úspěšných investorů, či odborníků na danou problematiku se diametrálně odlišují. Jedna strana tvrdí investujte, druhá to vyvrací.

Jsem přesvědčený o tom, že kdyby navržené investiční portfolio obsahovalo místo „LifeFondů“ například konkrétní akcie, dluhopisy, či investice do nemovitostí či firem popř. do komodit typu zlato, stříbro, nebo snad kávy, pak by se zde rozebíralo, že …. ta či ona akcie je špatná, že dluhopisy jsou k ničemu, nemovistosti jsou nesmysl a že zlato je bublina. Že takové, nebo jiné zhodnocení je nesmysl, apod.

Pak je zde také k diskuzi téma investičního horizontu. Kdo má křišťálovou kouli a může říci, zda se náhodou nezhroutí ekonomika, či snad nedojde k měnové reformě, tak jako tomu bylo v roce 1953, atd. Budou podílové fondy vůbec ještě existovat? Nedojde ke změnám v rámci jednotlivých burz? Budou vůbec státy solventní na to, aby vyplatily své závazky z dluhopisů? A tak bych mohl pokračovat dál. Je potřeba si uvědomit, že pravidelné investování je jediná možnost (pokud tedy klient jednorázově nedisponuje větším objemem finančních prostředků, které může investovat), jak si je běžný člověk schopný připravit rentu, nebo splnit nějaký cíl. A také je zde poměr mezi rizikem, výnosem a likviditou.

Kdyby každý poradce na trhu, byl schopný alespoň zajistit, že naspořené prostředky klienta budou mít za několik desítek let hodnotu odpovídající době, pak dle mého názoru odvedl dobrou práci.

Osobně nejsem povahou „suverén“ a „exhibicionista“, tak jako pan Záruba. Nic proti. V této oblasti mám co dohánět. Nechci být „uspávač hadů“. Pouze mě jeho vyjádření a kritika přijde poměrně dětinská.

Jsem rád, že jsem se mohl setkat s novými lidmi z oboru a seznámit se s nimi. Mrzí mě však, že nakonec z 69 přihlášených, odevzdalo plán pouhých 16 poradců. To o něčem také svědčí!

Gratuluji všem zúčastněným.

Miroslav Spolek

2

2
       | Odpovědět privátně
Reklama
Aktuálně je na stránce zobrazeno 28 vláken odpovědí

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Partneři

Chcete zde mít své logo?

nebo

Příhlásit se jménem a heslem

nebo    

Nepamatujete si své heslo?

nebo

Create Account