Zobrazeno 4.581x

Označeno štítky: ,

Toto téma obsahuje 8 diskutujících a má 13 odpovědí. This post has been viewed 4582 times

• Autor
    • Dobrý den, v nedávné době jsem řešil hypotéku na šest bytů na pronájem. Během řešení hypotéky (těsně před schválením) mě kontaktoval finanční poradce jedné nejmenované společnosti. S tím jsem se domluvil na nějaké spolupráci hned, jak douzavřu řešenou hypotéku. A samozřejmě jsem fin. poradci sdělil mé investiční záměry v dobré víře, že mi do budoucna pomůže. Nicméně fin. poradce se spojil s pánem, který mi byty prodával, založil s.r.o. a byty, na které jsem již měl schválnou hypotéku, jménem toho s.r.o. koupil. Může se takhle chovat finanční poradce? Myslím, že určitě ne. Poraďte, co s takovým finančním poradcem dělat.

Díky.

0

0
       | Odpovědět privátně
    •  Roman Kolář
      Účastník

My nevíme, z jakého důvodu Vás kontaktoval, ani společnost nechcete uvést… alespoň co to bylo typově za společnost… makléřská firma, banka, spořitelní družstvo nebo něco úplně jiného?

Vypadá to, že si příště dáte pozor na to, co komu sdělujete a s kým budete spolupracovat. Jestli se takto může chovat? Hezké to od něj není, podle toho, co píšete, to vypadá, jako kdyby to byl od začátku záměr, vyhledat někoho, kdo s tímto segmentem pracuje, dát mu informace, které potřebuje slyšet a pak ho pumpnout o potřebná data, aby si z toho udělal vlastní obchod. Ovšem těžko ho můžete žalovat, maximálně mu můžete dát přes ústa, ale abyste pak nestál u soudu Vy.

Když to někde budete zveřejňovat a nebudete na to mít prokazatelné důkazy, tak Vás ještě může žalovat za pomluvu. ;-)

0

0
       | Odpovědět privátně
    • Asi neodpovím pro Vás uspokojivě, ale vypadá to na chyby v kupní smlouvě.

0

0
       | Odpovědět privátně
    • A vx jste s prodávajícím neměl uzavřenou smlouvu o smlouvě budoucí kupní? Pokud jste měl těsně před schválením, tak je to zvláštní….

Každopádně, „důvěřuj, ale prověřuj“.

0

0
       | Odpovědět privátně
      • Bohužel neměl, v bance ji nevyžadovali a s majitelem už jsem v minulosti udělal obchody zhruba za 3 miliony. Vždy vycházel vstříc. Měli jsme pouze návrh kupní smlouvy.

0

0
         | Odpovědět privátně
        •  Jaroslav Pelant
          Účastník

Dobrý den,

předpokládám, že Vám v tomto případě vznikla finanční škoda -ať už platba za odhad či v případě, že byste měl smlouvu o smlouvě budoucí nájemní, tak také ušlý zisk.

Pokud tato škoda přesáhne částku 5.000 Kč a je prokazatelné, že byl porušen zákon, tak se jedná o trestný čin. V tomto případě se neváhejte obrátit na PČR.

Nejen, že je to zneužití informace, ale také porušení etického kodexu.

A ačkoli neznám smlouvy Partners, tak je možné, že toto budou mít ošetřené i oni.

0

0
           | Odpovědět privátně
    •  Ivan Špirakus
      Účastník

Zneužití informací v obchodním styku ?

Trestní zákoníkČÁST DRUHÁHLAVA VIDíl 3§ 255

§ 255Zneužití informace a postavení v obchodním styku

(1) Kdo v úmyslu opatřit sobě nebo jinému výhodu nebo prospěch neoprávněně užije informace dosud nikoli veřejně přístupné, kterou získal při výkonu svého zaměstnání, povolání, postavení nebo své funkce a jejíž zveřejnění podstatně ovlivňuje rozhodování v obchodním styku, a uskuteční nebo dá podnět k uskutečnění smlouvy nebo operace na regulovaném trhu s investičními nástroji nebo na organizovaném trhu se zbožím, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

(2) Stejně bude potrestán, kdo jako podnikatel, společník, člen orgánu, zaměstnanec nebo účastník na podnikání dvou nebo více podnikatelů se stejným nebo podobným předmětem činnosti v úmyslu uvedeném v odstavci 1 uzavře nebo dá popud k uzavření smlouvy na úkor jednoho nebo více podnikatelů nebo jejich podniků.

(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.

(4) Odnětím svobody na pět až deset let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu.

0

0
       | Odpovědět privátně
    •  Jan Skrbek
      Účastník

Je to klasický případ zneužití informace získané v obch.styku !

0

0
       | Odpovědět privátně
Reklama
Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 vláken odpovědí

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Partneři

Chcete zde mít své logo?

nebo

Příhlásit se jménem a heslem

nebo    

Nepamatujete si své heslo?

nebo

Create Account