Asociace sdružující finanční poradce – Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců ČR a Unie společností finančního zprostředkování a poradenství – spojují své síly a zakládají společné Konsorcium. Cílem je lépe reprezentovat trh a zpřehlednit jej pro spotřebitele.

{+}

Uplynulá desetiletí byla charakteristická poměrně dramatickými změnami v oblasti profesního sdružování finančních zprostředkovatelů a poradců. Jejich výsledkem byla dvě samostatná sdružení (AFIZ a USF), která však dlouhodobě hledala cestu k co nejužší vzájemné spolupráci. Právě proto, jako další krok, který umožní co nejlépe využít výhody této užší kooperace, vzniká nyní již zmíněné Konsorcium, jehož zakládací smlouva byla podepsána v uplynulých dnech. Bude především zastřešovat komunikaci obou členských sdružení směrem ke státní správě, zejména při přípravě nové legislativy, v plánu jsou však i společné aktivity v oblasti ochrany spotřebitele a také propagace odvětví a odborných standardů finančního poradenství jako profese.

Marta Gellová za AFIZ ke vzniku Konsorcia uvádí: „Vznik Konsorcia je logickým vyústěním déletrvající faktické spolupráce našich sdružení zejména při komunikaci s regulátorem a dohledem, kde je velmi žádoucí reprezentovat co největší část trhu.

Igor Bielik za USF doplňuje: „Vztahy USF a AFIZ jsou víceméně bezkonfliktní a pracovně velmi intenzivní. Vnímáme proto Konsorcium jako přirozený a optimální způsob, jak jednotně reprezentovat stanovisko trhu s ohledem na současné zájmy členských společností. Věřím však, že Konsorcium přinese velmi brzy reálný efekt i pro spotřebitele.“

Poznámka: Konsorcium je sdružení bez právní subjektivity, založené smlouvou mezi jeho účastníky za účelem společného postupu ve vymezených záležitostech.

0 komentářů